Elektronicke podanie danoveho priznania s prijmom z dividend pre fyzicku osobu za 15 minut

Zdaňovanie v investovaní, akcie, dividendy, deriváty, forex, crypto, oslobodenie od daní
hokaido
Dátum registrácie: 7. Februára 2021, 20:48
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times

Elektronicke podanie danoveho priznania s prijmom z dividend pre fyzicku osobu za 15 minut

Príspevok od používateľa hokaido »

Postup ako podat DP elektronicky je popisany na slovensko.sk. Na tomto mieste by som chcel zhromazdit par tipov, hlavne ak toto robite raz rocne ako ja a po roku si uz nepamatate ako ste to robili minule :).

Prihlaste alebo zaregistrujte sa na portali financnej spravy, blizsie info.

Na podanie noveho DP prejdite na katalog formularov
fs_katalog.JPG
fs_katalog.JPG (27.01 KiB) 3118 zobrazení
Vyhladajte formular Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby (typ B) a vyberte spravny rok.

Zobrazi sa Vam rozhranie
fs_dptypb.JPG

Pre nas su 3 dolezite tlacitka:
  • Kontrolovat - ked mate hotove DP tak si ho viete takto skontrolovat. Je to len logicka kontrola, ak ste nieco neuviedli, takto to neodhalite :D
  • Ulozit ako koncept - ked mate DP skontrolovane, pre istotu ho ulozte ako koncept, pre pripad, ze sa ho nepodari podpisat a okno vam zamrzne ako mne.
  • Podpisat KEP-om
Vyhoda podavania DP elektronicky je, ze kontaktne udaje su uz predvyplnene. Dalsia vyhoda je, ze Vam formular oznaci vsetky zavisle polia, ktore este nemate vyplnene.
V postupe uvediem len dividendy z krajin s ktorymi mame zmluvu o zamedzeni dvojiteho zdanenia.
Tento postup popisuje len kroky, ktore som spravil ja a pre Vase potreby nemusi byt dostatocny. Pouzivajte len na vlastne riziko. Nie som uctovnik.
Postup plati pre uctovny rok 2021 tj pre DP podavane v roku 2022.
Pre ine roky mozu byt cisla riadkov ine, ale postup by mal byt viacmenej rovnaky. Ked zacnete vyplnat sumy, aplikacia vam zacne oznazovat chybne polia. Tieto chyby zatial ignorujte, kym nevyplnite prvu cast. Dovod preco to robit takto je, ze opravovat chyby kym nazadate kompletne informacie nema zmysel, lebo by ste ich potom musel aj tak este raz opravovat, ked zadate vsetky tie informacie.

Cast 1
  • Dopisem telefon a email na R27 a 28
  • Na R36 zapisem vsetky prijmy zo zavislej cinnosti od vsetkych zamestnavatelov
  • Na R37 celkove odvedene poistne
  • Na R131 zrazena dan
  • Priloha c3 R8 dvojklik
  • Priloha c3 R9 odvedene socialne
  • Priloha c3 R10 odvedene zdravotne
Az v tomto stave prechadzam vsetky polia, ktore su oznacene ako chybne a vsade robim len dvojkliky, cim sa tam dopocitavaju spravne sumy.
V dalsich castiach je uz mozne chybne polia opravovat priebezne.

Cast 2 - Dividendy

Dan bola zrazena krajinou, s ktorou Slovensko ma zmluvu o zamedzeni dvojiteho zdanenia pokracujem prispevkom nizsie. Patri sem napr USA.
Dan nebola zrazena krajinou - nemam pokryte
Dan bola zrazena krajinou, s ktorou Slovensko nema zmluvu o zamedzeni dvojiteho zdanenia - nemam pokryte

Cast 3
  • V oddiele XII uvediem komu chcem poukazat 2% ak o to mam zaujem.
  • Ak mam preplatok doplnim do oddielu XIV cislo uctu
  • Doplnim datumy
  • Stlacim tlacitko skotrolovat vlavo
  • Pripojim vsetky prilohy tiez vlavo (skeny napr ako pdf alebo jpg)
  • Ulozim ako koncept a podpisem KEPom a hotovo
Dufam, ze sa Vam uspesne podarilo vyplnit danove priznanie. Ak mate otazky ako sa co uctuje napr na manzelku, pridavky na deti a ine, taketo prispevky budu presunute do inych tem. Ak vsak mate taketo otazky, skuste sa na ne opytat v inych temach, pripadne si nastudujte zodpovedajuce zakony alebo oslovte profesionala.
Tato tema je len pre minimalisticke podanie danoveho priznania. Do tejto temy prosim piste len navrhy na zlepsenie, alebo ak najdete v postupe chybu.
hokaido

Dividendy z krajiny s ktorou ma Slovensko zmluvu o zamedzeni dvojite zdanenia

Tato cast je len pre dividendy z krajin, s ktorymi ma Slovensko zmluvu o zamedzeni dvojiteho zdanenia.
Z vypisu od brokera zoberiem sumu vyplatenych dividend. Ak tato suma je v inej mene ako €, treba ju previest na €.
Prepocitava sa to priemernym kurzom. Kedze uz z toho dane platit nebudeme mozeme pouzit jednoduchsi sposob a pouzit rocny priemerny kurz. Priemerny kurz ziskame zo stranok nbs.
nbs-formular.PNG
Stiahneme vygenerovane pdf, odkial zoberieme priemerny rocny kurz, ktorym prepocitame vyplatene dividendy do €.

Nasledne uz len doplnime DP.
  • Priloha c2 R1 vyplatene dividendy
  • Priloha c2 R13 vyplatene dividendy
  • Priloha c2 R14 zaplatena dan z dividend
  • V oddiele XIII pridam krajiny odkial mi prisli dividendy + v akej vyske
Pre USA uvadzam udaje pre oddiel XIII:
840(USA) 7 1 a + v akej vyske(uvadzat tiez v €)
hokaido

Re: Elektronicke podanie danoveho priznania s prijmom z dividend pre fyzicku osobu za 15 minut

Podanie za uctovny rok 2022 je rovnake ako za rok 2021.
Nebudem vyssie uvedeny postup kopirovat.

Mal som prijem este z urokov a z pozicania akcii: Vyplnil som oddiel VII. https://pfseform.financnasprava.sk/Form ... m.546.html riadok R1(úroky a ostatné výnosy z cenných papierov), kam som oba prijmy zratal dokopy (nezabunite to prepocitat na eura).

Doba, ktoru som stravil na vyplnenie priznania, bola cca 25min.
Pred podpisom, vzdy ulozte priznanie ako koncept! Ja som svoje vlastne odporucanie nedodrzal a vypomstilo sa mi to. Nastastie som mal ulozenu starsiu variantu, tak to nebolo az take zle.

Znova disclaimer: Tento postup popisuje len kroky, ktore som spravil ja a pre Vase potreby nemusi byt dostatocny. Pouzivajte len na vlastne riziko. Nie som uctovnik.
Napísať odpoveď