Ak ste videli POROVNANIE: 21 možností investovania do ETFs, iste zo mnou súhlasíte, že poplatky majú obrovský vplyv.
Tu je môj pohľad pri modeli vklad 20 000 € a 200 € mesačne na dobu 35 rokov.
Situácia: agent ponúka vstup 1,5% a priebežný poplatok 0,8%.
Ten priebežný poplatok, alebo poplatok za správu sa u EIC môže účtovať iba na manažovaných účtoch. Diabol spočíva v tom, že sa účtuje z celej sumy na účte a každý rok ! Robí sa to zpravidla mesačne, takže to nevidno.
Žiadajte preto cieľový účet č.2 pre pravidelné sporenie. Môžete na ňom robiť i nepravidelné vklady.
Podstata je v tom, že za správu platíte 0%. Vstupný poplatok sa na rozdiel od priebežného platí iba zo sumy vaších vkladov.
Jednoduchá logika vraví, že ked za 35 rokov vložíte 104 000 €, tak 1,5% z toho je 1500 €. To je všetko.
Ak však budete mať na účte po rokoch napr. 1 milión, tak priebežný poplatok 0,8% p.a. vám z účtu zoberie 8 500 €. Každý rok!
Reálne počítam 0,85%p.a., pretože pri manažovaných účtoch si aj EIC účtuje 0,05% až 0,2% p.a. +dph
Vráťme sa k ponuke vstupný poplatok 1,5% a priebežný poplatok 0,8% p.a.
Ja ako potenciálny klient by som určite nezaplatil 1,5% vstup, teda 1560 € z vkladov 104 000 € naraz. Teda naraz celú 35 ročnú cieľovú sumu.
Najprv si položme otázku - za čo ideme vlastne platiť? Za to, že s nami agent vyplní dotazník a potom nám založí účet u EIC.
EIC je v podstate broker (o.c.p.), ktorý klientom vedie účty. To isté, ako keď si v banke založíme účet a slečne pri prepážke neplatíme za nič.
Jeden rozdiel tu však je. Pani v banke má svoj plat. Agentovi teda prináleží nejaká odmena za sprostredkovanie.
Takže za 2 hodiny práce a za to, že sa 1x ročne cez email spýta, či je všetko OK a že nás bude mať na starosti - to treba primerane oceniť.
Poplatok za správu berú banky, inštitúcie a fondy. Banky berú od 0,15% do cca 0,6% p.a. Inštitúcie ako Portu, Finax, Patria, berú od 0,25% do 1,2% p.a. Fondy berú poplatky, ale za manažovanie akcií v portfóliu, teda za AKTÍVNU správu.
My však chceme investovať PASÍVNE. Chceme len kopírovať výnos akciového indexu.
Ten index si vyberieme poľahky sami. Nie je to žiadna veda. Najpopulárnejšie na svete sú 3 indexy: MSCI World ( ETF SVET ), S&P 500 (ETF USA ) a Nasdaq100 (ETF USA TECHNOLÓGIE ).
Fond, ktorý kopíruje index, napr. ETF SVET manažuje portfólio 1513 akcií + reinvestuje dividendy. Účtuje si za to 0,2% p.a.
Všetku prácu okolo naších vkladov do EIC, vrátane pravidelných nákupov a správy účtu urobí inštitúcia EIC.
Tak sa pýtam : ZA ČO MÁME PLATIŤ SPROSTREDKOVATEĽOVI 0,8% p.a. ?
Veď to je 4 x viac ako si účtuje fond.
Ak by som vložil naraz 100 000 €, zaplatil by som vstup 1,5% (= 1500 €).
Za čo mám následne platiť 0,8%p.a. manažérsky poplatok?
Zoberme príklad, že index pôjde 5 rokov hore z výnosom +10% p.a.:
Začiatok: vložil som 100 000 a na účte mám 98500 € ( teda -1500 vstupný poplatok )
1 rok: účet sa zhodnotil o 10% : na 108 350 ..platím 0,85% = -920 € = 107 430
2 rok: účet +10% = 118 173..ubudne mi -1004 € = 117 169
3 rok: účet +10% = 128 885..ubudne mi -1095 € = 127 789
4 rok: účet +10% = 140 568..ubudne mi -1195 € = 139 373
5 rok: účet +10% = 153 310..ubudne mi -1303 € = 152 007
Už som stratil -7117 € a agent neurobil vôbec nič (len založil účet a 1x ročne ma kontaktuje, či som ok )
Ak investujem bez manažérskeho poplatku, len so vstupom 1,5% ..pri tom istom zhodnotení budem mať na účte 162 557 €.
To je o 10 550 € viac ! Zbytočne som vyhodil 7117 € a stratil ďalších 3433 € na výnose. To je celková strata na výnose -6,5%.
Ak by som takto investoval 35 rokov, strata na výnose by bola -26,8%, čo je 875 472 €.
Miesto výslednej sumy 3 263 264 € by som mal na účte 2 388 393 €.
Teraz zoberme, že investujeme 10 rokov a výnos nebude žiadny. Pri 1,5% vstupe máme po 10 rokoch na účte 98 500 €.
Pri manažérskom poplatku 0,85% p.a. skončíme z účtom 83 000€.
My nesieme riziko, agent zarába.
My prerábame, agent inkasuje poplatky.
Pritom my chceme cez ETF len kopírovať výnos indexu.
A čo také nám agenti poradia? Napr. 40% US Large cap, 30% EU Large cap, 20% Emerging market, 10% Mid caps. Vyzerá to ako kvalifikovaná rada.
Lenže pozrime si zloženie ETF SVET od rôznych správcov a polovica z nich bude mať podobné zloženie.
Napokom zistíme, že keď nám radia 40% USA a vysoký podiel EU, ktorá upadá, náš výnos pri takom zložení bude o tretinu menší ako ETF SVET (obsahuje 69% USA ) alebo o polovicu menši ako pri ETF USA. To sú čísla, ktoré reálne vidíme za uplynulé roky.
Takže zhrňme si to:
- agent nám nemôže zvýšiť výnos žiadnou aktivitou, lebo investujeme pasívne
- jeho poradenstvo nám zníži výnos, lebo nás odkloní od kopírovania výnosu indexu
- to, že prejde s nami formuláre a zistí, že akceptujeme riziko nám nedá nič, len možnú radu, že môžeme investovať do Nasdaqu , alebo nejakých inovatívnych technológii...
- jeho poplatky nás pripravia o -26,8% výnosu
- všetky ETF sú fondy už zahŕňajú v sebe manažovanie portfólia akcií, takže agent nemá čo manažovať. Je to ilúzia.
- my nesieme riziko, manažovanie robí fond, správu účtu robí EIC. Agent nerobí takmer nič, ale chce za to brať viac ako berie manažment fondu a EIC
- v čom je vlastne agent pre nás užitočný, ked prídeme minimálne o tretinu výnosu?
Ako by som to urobil ja:
Založením cieľového účtu s poplatkom 1% by bol môj výnos menší iba o 2,6%.
Aj keby som zaplatil 3% vstup: bolo by to len -7,2%.
Vstup pri modeli 104 000 € na 35 rokov by som zaplatil tak, že by som zaplatil 1%, ale z minimálnej cieľovej sumy.
To znamená, že na prvých 5 rokov by som zaplatil 1% vstup za cieľovú sumu 32 000 € (20 000 € a 5 rokov po 200 mesačne ). Agent zo vstupom 1% by mal zo mňa 320 €.To považujem za primeranú odplatu za založenie účtu.
Po 5 rokoch by som zvýšil cieľovku o dalších 30 000-40 000. Agent by dostal ďalších 300-400€. Tentoraz ani tie 2 hodiny netreba zakladať účet. Tento biznis model znamená, čím viac bude klient v práci/podnikaní zarábať, tým viac bude investovať, teda cieľovku bude zvyšovať. Agent si vždy zoberie 1%. Popritom môže poistiť dom, autá, ked treba vybaviť hypotéku, úrazové poistenie a pod. Takto si predstavujem prácu agenta - sprostredkovateľa. Ináč to nedáva zmysel, lebo inde si môžem účet založiť sám a nastaviť sporenie za 0,25% do 0,6% p.a., bez vstupného poplatku.
Už samotná podstata vstupného poplatku hovorí za seba: je to odmena agenta. Agent proste nemá nárok na manažérsky poplatok.
Najväčší problém je, že manažérskymi poplatkami je zničená podstata a zmysel investovania cez ETFs.
Ľudia sú zvyknutí investovať cez podielové fondy. Napr. v TAM – Americký akciový fond (EUR ) majú 108 mil €.
V IAD Global Index 142 mil. €. V AM SLSP Fonde maximalizovaných výnosov (EUR) 532 mil. €.
Predstavme si nejakého sprostredkovateľa, ktorý by nám navrhol vstup do niekoľkých takých fondov a za to by pýtal vstupný poplatok + manažérsky poplatok 0,85% p.a.
Vyzerá to smiešne, ale pri ETF sa práve toto deje. Pretože ETF je Exchange Traded Fund, čiže takisto FOND, len je obchodovaný na burze.
Vďaka svojej veľkosti a tomu, že je prístupný na burze pre celý svet si môže dovoliť extrémne nízke poplatky a výnos je v SR oslobodený od daní i odvodov.
Podielové fondy vďaka manažérskym poplatkom (1,10% p.a., 3,53% pa. a 1,65% p.a. ) majú dlhodobo veľmi nízke výnosy.
TAM - Globálny je na trhu len 2 roky, ale výnos má dokopy len 7,6% oproti 20% pri ETF SVET.
Jeho predchodcu TAM – Európsky akciový fond (EUR) po 20 rokoch radšej zrušili, lebo mal celkový výnos -39%, kým ETF Europa +93%.
SLSP Fond maximalizovaných výnosov (EUR) má po 15 rokoch výnos +71%, kým ETF Svet +179% a ETF USA +322%.
IAD Global Index má po 21 rokoch výnos 32% (+1,3% p.a.) kým globálne ETF SVET dalo za rovnaký čas +194% (+5,17%p.a.)
Všetky tieto výnosy nakoniec ešte treba zdaniť, čo je ďalších -19%.
Výsledky týchto fondov sledujeme v v INVESTIČNEJ HITPARÁDE
Ako vidíte v reálnej praxi, výsledky investovania cez ETF sú neporovnateľne lepšie. Pritom celý zázrak pri investovaní cez ETF robia nízke poplatky. Preto manažérske poplatky nemajú čo robiť v sprostredkovateľkom biznise.