Nákup amerických akcií v EU za EUR ( Xetra )

investuj ako najlepší investori sveta / tajomstvá vysokých výnosov
JUGGLER
Dátum registrácie: 9. Novembra 2020, 23:21
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times

Nákup amerických akcií v EU za EUR ( Xetra )

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Zdravím,

chcel by som nakúpiť Alphabet Inc. (ABEA.DE) na nemeckej burze (XETRA). Som si vedomý, že v porovnaní s tou istou akciou obchodovanou na NASDAQu (GOOGL) je tam asi 500-krát menší volume. Toto ma však veľmi netrápi, keďže som investor a teda sa nechystám hore-dole nakupovať-predávať. Dôvod, prečo ma odradilo kupovať akciu na NASDAQu je menová konverzia. Resp. neistota, ako aj z diskusiíí na tomto fóre vyplynulo, ako sa kontrolóri z Finančnej správy budú pozerať na konverzie EUR -> USD a USD -> EUR a život sa snažím skôr zjednodušovať, než komplikovať. Ak by to bolo niekde jasne zadefinované, tak by som išiel kľudne aj do NASDAQu, ale typická byrokratická neistota / nezadefinovasť / nejasnosť, akokoľvek chcete, ma jednoducho demotivuje. Je OK kúpiť akciu takto na XETRE alebo si treba ešte niečo ďalšie všímať ? Akciu kupujem prvýkrát, preto si to radšej overujem. Vďaka.

https://www.boerse-frankfurt.de/equity/ ... nc-class-a
Všetko (aj ETFs) na európskom trhu je menej likvidné s denným objemom niekedy len v stovkách kusov.
Ale burzy majú zaistených marketmakerov, ktorí zabezpečujú dostatok likvidity - to znamená, že sa dá kúpiť/predať koľko len chceš.

Ked som kupoval crypto ETFs tak denný objem bol aj NULA. Ale na bide a asku sa vždy kótovali tisíce. Ak máš prístup k dátam na bide/asku ( u brokera, alebo vieš si to pozrieť na xetre ) a zdá sa ti široký spread (rozdiel medzi nákupom/predajom), stačí zadať limit order kdesi uprostred a čakať. MM majú predpísané spready..napr. maximum 1% a podľa toho kótujú.

Pri nákupe akcií v EU treba zohľadniť čas najväčšej likvidity. Napr. ked kupuješ Google, tak ho kupuj ked je otvorená burza v USA, ale zároveň aj burzy v EU..teda okolo 16-17, 00. MM vtedy kótujú podľa likvidného amerického trhu. Aj Xetra funguje po zavretí trhov v EU, ale ten spread potom môže byť širší. Alebo ked kupuješ na Xetre a Amerika ešte nie je otvorená...pochopiteľne cenotvorba je menej likvidná, kedže všetko ide len cez elektronické systémy ( americkí MM a inštitúcie spia..v USA kótujú len tí, čo chcú )
Dá sa to však aj využiť. Americké ECNs otvárajú o 10,00 CET..teda ráno ( aj to len jedna, alebo dve ) a kótovanie v EU môže byť likvidnejšie.
Ak nejaká americká firma zverejní kurzotvornú správu po zavretí trhov v USA ( väčšina tak zverejňuje kvartálne výsledky ), nákup v EU doobedu môže byť výhodou ( v USA pred otvorením búrz vyjdú upgrejdy análov ...cena stúpa, pričom často kulminuje po open v USA ).

Pridávam info:

Deutsche Boerse registruje a umožňuje nakupovať/predávať všetky americké akcie z DowJones30, SP500 a Nasdaq100. Nákupy/predaje a kótovanie je v EUR.

Obchodovanie s cennými papiermi v Nemecku organizuje niekoľko miestnych búrz, napr. Frankfurt, Berlín, Düsseldorf, Hamburg, Hannover, Mníchov, Stuttgart. Obchodovanie na týchto burzách prebieha buď klasicky na parkete, alebo elektronicky prostredníctvom elektronického obchodného systému XETRA.

Xetra je plne elektronický burzový systém na obchodovanie s akciami, warrantmi a certifikátmi, ktorý vznikol v roku 1997 a je plne pod kontrolou Deutsche Börse Frankfurt.

Xetra je skrátka elektronická odnož Deutsche Boerse a tvorí najväčší trh s cennými papiermi v kontinentálnej Európe.

Deutsche Börse ponúka obchodovanie nielen s nemeckými akciami, ale aj s akciami významných európskych a amerických spoločností.

Xetra ponúka aj obchodovanie s US a European Stars.

US Stars je názov pre tituly zaradené do indexov DJIA, S&P500 alebo Nasdaq 100.

Vďaka tomu môžete pružnejšie reagovať na výsledky amerických spoločností a nečakať, kým sa otvoria americké trhy.
Týmto spôsobom je možné eliminovať aj devízové riziko investora v eurách.
Napísať odpoveď